Cattery  Starlicious
  • Home
  • Over ons/About us
    • Over onze cattery
  • Kittens
    • Planning/Future plans
    • Verhuisd/Moved out
    • Toen & later...
  • Poezen/Girls
  • Katers/Boys (stud)
    • Buitendekking
  • Castraten/Neuters
  • Herplaatsing
  • Photos
    • Kitten gallery
    • Onze katten/Our cats
    • Onze dieren/Other pets
    • Kraamkamer/Nursery room
    • Tevreden "baasjes" / Satisfied owners
  • Kittenbeleid
    • Our policy
  • Info
    • Quito's pagina
    • Ras-informatie
    • Wist je dat...
    • Favorite links
    • Contact

Ras-informatie

Brits Langhaar

Picture
Herkomst/geschiedenis 
De oorsprong van de Brits Langhaar oftewel Britannica (in andere landen ook wel "Highlander", "Lowlander", "Celtic",... genaamd) vindt men terug rond 1900, in Groot-
Brittannië. 
In die tijd zijn ze ontstaan omdat huiskatten met een mooie compacte & gedrongen bouw werden ingekruist met Perzen, om zo het gewenste type te bekomen. De Brits (half-)Langhaar werd in die tijd enkel in de kleur blauw gefokt, omdat deze kleur in die tijd als bijzonder chic werd beschouwd. 

Er werden (en worden) regelmatig Perzen met Britten gekruist, en zo is dus ook de langharige versie van de Brits Korthaar ontstaan. Het is een prachtige ras, met een heel vriendelijk uiterlijk. 
In de meeste landen (ook in België) zijn deze Langharen erkend als een volwaardig ras, en in NL is men daar momenteel nog volop mee bezig. 
De Brits Langhaar is qua bouw en type identiek aan de Brits Korthaar, met uitzondering van de vacht uiteraard.
Uiterlijk
Voor de Brits Langhaar geldt dezelfde rasstandaard als voor de Brits korthaar met uitzondering van de vachtlengt die halflang tot lang kan zijn.  
De Brits Langhaar is een middelgrote kat met een gedrongen (forse) bouw.  

- Een brede borstkas en een korte gespierde rug te.
- De poten zijn recht en vrij kort, met ronde stevige voetjes.
- Dikke staart en is kort tot gemiddeld van lengte, met een afgeronde staartpunt.
- De kop is rond, met volle wangen en een brede schedel op een korte en dikke/gespierde nek.
- De kin is stevig en goed ontwikkeld.
- De ogen zijn rond en groot, ze komen (afhankelijk van de vachtkleur) in verschillende kleuren voor.
- Brede neus moet bij het voorhoofd overgaan in een lichte welving, maar is verder recht en kort. De neus mag ook niet te plat zijn.
- Kleine oren zijn kort en breed aan de basis, met afgeronde oorpunten, en ze staan ver uit elkaar.
Volwassen katers hebben meestal wel een massievere kop dan poezen, en zijn meestal ook duidelijk groter & forser van bouw.

Vacht
De dicht ingeplante vacht, voelt stevig aan en is veerkrachtig. Door de dikte en dichtheid van de vacht & ondervacht ligt de vacht niet plat, maar staat ietwat van het lichaam af. 
Sommige Britse Langharen hebben een te losse, of te zachte/zijdeachtige vacht, deze katten zijn niet geschikt voor de show. 
De vachtkleuren van de Brits Langhaar zijn  gelijk aan die van de Brits Korthaar, waardoor de Langhaar eveneens voorkomt in de klassieke kleuren zoals zwart, blauw, rood, crème, chocolate, lilac etc., als in de nieuwere kleuren zoals cinnamon, fawn,...
Echter, inmiddels worden er ook reeds Langharen gefokt in zeldzamere varianten, zoals bijv. (silver-)tabby's, point, en tabby-point.
De oogkleur van de Langhaar kan dan ook net als bij de Korthaar heel erg variëren naargelang de vachtkleur. De oogkleur kan koper/oranje zijn, maar ook groen, blauw, of odd-eyed (2 verschillende ogen, bijv. één blauw & één koperkleurig oog).  

Karakter
Brits Langhaar staat net als Brits-Korthaar bekend om hun lieve & aangename karakter, ze zijn vaak wel iets aanhankelijker dan de Brits Korthaar, maar dat kan uiteraard verschillen van kat tot kat. 
De meeste katten zijn zeer tolerant en erg vriendelijk, ze hebben een groot aanpassingsvermogen.
De kittens zijn tot op een leeftijd van ongeveer een tot twee jaar net zo speels als andere katten, maar daarna worden de meeste wat minder actief en laten ze hun aanwezigheid nooit zo nadrukkelijk blijken, het ligt bij de meeste Langharen niet in hun aard om luidruchtig om aandacht te vragen. Al kunnen sommigen wel aardig kletsen.
Ze kunnen zichzelf redelijk goed bezighouden. 

Soms liggen ze uren ergens te slapen, maar ze houden er ook van om geknuffeld en geaaid te worden. Contact met de huisgenoten stellen ze zeker op prijs, net als de aanwezigheid van een soortgenootje.
Het zijn zeer lieve katten die het over het algemeen goed kunnen vinden met zowel mens als dier, en omdat ze er dan ook nog 'ns erg lief uitzien, lijken ze op echte knuffelbeertjes.  

Verzorging
- De Britse Langhaar heeft geen specifieke vachtverzorging nodig, maar de vacht moet uiteraard wel voldoende worden onderhouden om klitten & haarballen in de maag te voorkomen/beperken... Maar dit geldt uiteraard voor alle katten (ook Kortharige !).
Meestal is een wekelijkse borstelbeurt met een goede borstel voldoende om de vacht gezond en in goede conditie te houden. 
In de ruiperiode is het vaak beter om 'ns wat vaker te kammen, maar het hoeft zeker niet dagelijks... Dagelijks kammen hoeft dus niet, maar het MAG uiteraard wel hé, katten die het gewend zijn om gekamt te worden, vinden het dan ook meestal erg fijn. Ze kunnen er enorm van genieten, en niet enkel van de kambeurt zelf, maar ook van dat "intieme" moment met hun eigenaar. 
De Langhaar gaan wassen is overbodig... Vaak wordt het wel gedaan als men met de kat gaat showen, maar de meeste fokkers zijn er geen voorstander van. Een kat onnodig gaan wassen is eerder af te raden (tenzij het moet op medisch advies uiteraard), omdat men vacht & de huid van de kat kan beschadigen, met schilfering, irriratie (jeuk, roodheid, of huiduitslag) tot gevolg. Enkel bij een Sphynx (naaktkat) waarvan de huid van nature sneller een ietwat vet laagje heeft om de (haarloze) huid toch wat extra te beschermen, of bij een medische aandoening kan het noodzakelijk zijn om de kat regelmatig 'ns te wassen, en dan ènkel met een katten-shampoo (en evt. conditioner voor katten), of een shampoo/middel op voorschrift van de dierenarts. Maar verder is wassen dus eigenlijk af te raden.   
- De oren (uitwendige gehoorgang) maakt u alleen schoon wanneer dat nodig is, en dan met een voor katten bestemde oorcleaner die u eerst in het oor masseert en daarna oppervlakkig met een tissue of schoon washandje verwijdert. 
- De nagels kan men indien gewenst af en toe wat bijknippen, dioe dit enkel met een goede nageltang (verkrijgbaar in de dierenspeciaalzaak), en knip hierbij ènkel de scherpe nagelpunten af !
Knip nooit te ver (in het "leven" van de nagel), want dan kan de nagel heel erg (en lange tijd) gaan bloeden, wat erg pijnlijk is voor de kat.
Gebruik ook bij voorkeur geen nagelschaartje of nagelknipper die voor mensen bestemd is, want deze kunnen er voor zorgen dat de nagels van de kat gaan splijten. Durft u het niet aan, vraag het dan aan een kenner of dierenarts om het een keertje voor te tonen, of om ze af en toe een beetje bij te knippen.


Picture
Picture
Picture
Picture
Picture


Selkirk Rex

Picture
Herkomst/geschiedenis
In 1987 werd in Wyoming (USA) uit een asielpoes een poesje geboren met een zeer aparte vacht. 
Een lokale vrouw die voor een Sociale Dienst werkte bracht dit kitten naar Jeri Newman in Montana.
Jeri noemde het kitten "Miss DePesto", en ontdekte ook dat de moederpoes & vijf nestgenootjes allen normaal behaard waren (gladharig), enkel Miss DePesto bleek een vacht met krulletjes te hebben.
Er werd ook geen enkele andere krulharige kat werd in de streek gevonden, wat doet vermoeden dat Miss DePesto de oorspronkelijke kat moet zijn geweest die de mutatie met dit nieuwe (krul-)gen droeg. 
De Engelse Cornish Rex en Devon Rex, welke eveneens een krulvacht hebben, zijn ook helemaal niet verwant aan de Selkirk Rex, en hun vacht voelt ook geheel anders aan. De Selkirk Rex heeft een zachte pluizige vacht zowel bij de Langharige- als Kortharige katten. 

Jeri Newman kruiste de vreemde krulharige Miss DePesto later dan ook met haar Perzische kater, 
en kreeg even later 3 krulharige kittens en 3 gladharige kittens, wat aangaf dat de krulvacht een erfelijk fenomeen was; een dominant gen. 

Fokken & toekomst van de Selkirk Rex

De Selkirk Rex werdal gauw uitgekruist met verschillende rassen om een zo breed mogelijke genenpool te krijgen (= meer bloedlijnen creëren). De rassen die momenteel al voor uitkruisingen werden gebruikt zijn, de American Shorthair, British Shorthair/-Longhair, Exotic, Pers en Himalayan.
Vooral de Brits Korthaar/-Langhaar & de Pers/Exotic werden bij ons ingezet voor de Selkirk Rex-fok, en dit omdat de Selkirk Rex volgens de rasstandaard die voor het ras werd opgemaakt, zo goed mogelijk op een Brits Korthaar/-Langhaar moet lijken, zowel qua karakter als uiterlijk... met uitzondering dan van de vacht uiteraard.Tot 2010 mocht worden gekruist met Perzen & Exotics (welke in het verleden eveneens frequent werden ingezet om het Britten-ras te verbeteren), en tot 2015 mag nog worden gekruist met de Britten. Daarna zou hun aantal groot genoeg moeten zijn (voldoende bloedlijnen, en voldoende Selkirk katten met een goed Britten-type), wat vervolgens de toekomstige gezondheid en genetische levenskracht van het ras garandeert.Vanaf dan zal het kruisingen ook worden stopgezet, en is het niet langer toegestaan. De Selkirk mag dan enkel nog worden verpaard met katten van hetzelfde ras. Het kruisen is momenteel dus nog steeds erg belangrijk voor de toekomst van het ras, en het geeft ook vaak de mooiste kittens (wat betreft type & bouw; de "Britten-look"), terwijl kittens die uit 2 Selkirk katten worden geboren soms nog wat te spits zijn, te grote oren hebben, of wat te slank zijn.Wat de krulvacht betreft maken beide verparingen "Brit X Selkirk" of "Selkirk X Selkirk" meestal weinig verschil uit.
In een nest Selkirkjes komen meestal zowel kittens mét als kittens zonder krulvacht voor. De kittens die geboren worden zonder krulvacht, worden Selkirk Straight katten genoemd. ("Rex" slaat namelijk op de krulvacht)
In het buitenland noemen ze deze Straight-katten ook wel vaker "Selkirk Rex/variant". 
Ook deze katten komen uiteraard voor in een Kort- & Langharige versie, en kittens uit mooie verparingen (ouders) lijken vaak als 2 druppels water op de Brits Korthaar of Brits Langhaar. 

Uiterlijk
Voor de Selkirk Rex geldt in principe een gelijkaardige rasstandaard als voor de Britten, met uitzondering dus van de vacht/vachtstructuur.

- Lichaam is semi-cobby (= vrij gedrongen), met een brede borstkas. De rechte rug heeft een licht opgaande ruglijn. Door de stevige botstructuur is dit ras relatief fors, en behoort het tot de zwaardere rassen. 
- Middellange-/stevige poten met ronde voetjes. 
- De staart is matig lang, dik aan de basis, iets taps uitlopend in een afgeronde punt. 
- Ronde brede kop met volle wangen, stevige kaken, een korte "vierkante" snuit. In profiel; een afgerond voorhoofd, een duidelijke glooiing (welving) bij de neusbrug en een stevige kin met een goed sluitend gebit.
- Korte stevige nek. 
- Grote, ronde ogen, wijd uit elkaar geplaatst. 
- De oren zijn middelgroot, met licht afgeronde toppen, en staan wijd uit elkaar geplaatst.

Vacht
De Selkirk Rex heeft een volle-, plucheachtige-, dichtingeplante zachte vacht. De dekharen kunnen echter wat stugger zijn, waardoor sommige Selkirk katten wat "ruwharig" aanvoelen.
De kittens worden met een gekrulde vacht geboren, maar rond de leeftijd van 6 maand verdwijnen de krullen vaak tijdelijk uit de vacht, om dan vervolgens  rond de leeftijd van 8-10 maand opnieuw een gekrulde vacht ontwikkelen. Dit fenomeen is toegestaan tot een leeftijd van 2 jaar. 
Kittens die deelnemen aan shows, worden daarom hoofdzakelijk op type gekeurd. 
- De Korthaar; volgens de rasstandaard mag de vachtlengte 2 tot max. 5 cm lang zijn... wat op zich best wel wat vreemd is, aangezien een kat met een vacht van 5 cm lang niet bepaald op een Korthaar lijkt.
Vaak zien we bij Kortharige Selkirk Rex katten een duidelijk Kortharige vacht, maar een wat langere vacht op de staart.
De Korthaar vertoont veelal een ander type krullen dan de Langhaar. Dit kan gaan van een vacht die er uitziet als die van een teddybeer (plukjes), tot  duidelijk afgelijnde krullen die vaak dicht tegen de huid aanliggen.    
- De Langhaar; de vacht is lang en de krullen zijn golvend. 
Sommige Langharen hebben duidelijk afgelijnde krullen, maar vaak vertoont de vacht een beperkt aantal afgelijnde/opvallende krullen, en vertoont de rest van de vacht duidelijke "golven".   
- Alle patronen, kleuren en aftekeningen zijn toegestaan, ook witte vlekken.
En afhankelijk van de vachtkleur, komt de Selkirk voor met verschillende oogkleuren (koper/oranje, blauw, groen, odd-eyed)

Omschrijving;
De Selkirk Rex is een vrij grote, gespierde kat. De vacht is pluizig en gekruld, hierdoor wordt het ras ook wel 'ns "de kat met schapenvacht" genoemd, mede omdat men in het begin het (toen nog) nieuwe ras wel vaker "sheepcoat-cat" noemde.  
De gekrulde vacht is het resultaat van een spontane mutatie, en is dus niet ontstaan door het inkruisen van andere rassen. 
De snorharen zijn eveneens gekruld, maar hebben de neiging broos te zijn en breken meestal af wanneer de kat speelt of zich wast. Daardoor lijken de meeste Selkirk Rex katten zeer korte snorharen te hebben. 
Kittens worden krulharig geboren, maar de krullen kunnen zowel bij kittens als volwassen katten periodiek verdwijnen, de oorzaak hiervan kunnen verschillende factoren zijn, zoals bijv. hormonaal. 
Een evenwichtige smaak heeft zich doen blijken bij de keurmeesters en het publiek: 50% vindt de kortharige mooier, 50% vindt de langharige mooier!

Karakter
De Selkirk Rex is een vrolijke kat met een lief, zachtaardig en sympathiek karakter. Ze is vriendelijk tov mens & dier.
Verder is het een geduldige kat, die ook zeer verdraagzaam/tolerant is. Uiteraard kan het karakter ook van kat tot kat verschillen.
De Selkirk Rex is heel erg te vergelijken met de Britten, maar ze zijn over het algemeen wel iets actiever/speelser... Op volwassen leeftijd houden Britten vaak wat meer van luieren, waardoor ze soms wel 'ns luie katten worden genoemd, terwijl de Selkirk ook op volwassen leeftijd vaak z'n speelse kantje behoudt, en erg grappig kan overkomen. Ze houden van spelen en klimmen.
Ze houden eveneens van menselijk gezelschap. De omgang met soortgenoten is uitstekend en ook met honden gaan ze goed om. 
Vanwege hun soms wat rommelige & grappige uiterlijk, lieve oogopslag en hun grappen en grollen maken ze hun eigenaren vaak aan het lachen.
De Selkirk wordt dan ook vaak omschreven als een echte knuffelbeestje.

Verzorging
Dit ras heeft een zacht aanvoelende vacht die bestaat uit niet klittende, losvallende krullen. 
Zowel de Kortharige- als Langharige Selkirk Rex heeft relatief weinig vachtverzorging nodig. Waarmee wordt bedoeld dat de Selkirk Rex geen specifieke vachtverzorging nodig heeft, de vacht kan op dezelfde manier worden verzorgd als bij de meeste andere kattenrassen.
In tegenstelling tot de Devon- en Cornish Rex katten verhaart deze kat op dezelfde wijze als normaalharige katten.
Een wekelijkse goede kambeurt volstaat om de vacht gezond te houden, en te ontdoen van alle los zittende haren, hierdoor worden ook haarballen in de maag voorkomen/beperkt.
Vlak na een kambeurt lijkt het alsof de krullen zijn verdwenen, maar deze zullen telkens weer snel verschijnen. Door te vaak te gaan kammen/borstelen en  trekken aan de vacht, kan de vacht worden "beschadigd", waardoor de krul er al snel uitgetrokken wordt, en de krullen niet de kans krijgen om terug in "de plooi" te vallen.
Kam dus beter niet meermaals per week of dagelijks, dit is ook helemaal niet nodig (tenzij bij uitzondering in de rui-periode), maar een goede kambeurt wekelijkse of 2-wekelijks bij katten die quasi niet ruien/verharen is wel aan te raden, het houdt de vacht gezond en voorkomt irriterende haren in de maag.      
Wassen is geheel overbodig, en eerder af te raden, het kan de huid van de kat irriteren met schilfering, huiduitslag, roodheid, en jeuk tot gevolg. Verder kan het ook de vacht beschadigen. Tijdens het wassen, wordt ook het beschermlaagje van de huid verwijderd, en het kan de vacht uitdrogen.
Was een kat dus enkel wanneer het niet anders kan, bijv. op medisch advies, en dit met het voorgeschreven middel, of speciale kattenshampoo.
Vaak worden katten gewassen wanneer men deelneemt aan shows, wij zijn hier zelf geen grote voorstanders van. Soms heeft het wassen van de Selkirk Rex zelfs een averechts effect, en verdwijnen de krullen.
Ook wordt regelmatig gebruik gemaakt van een plantenspuit om de vacht van de kat te verstuiven, en de krullen duidelijker tot z'n recht te laten komen... ook daar zijn we niet meteen voorstander van, om de simpele reden dat katten zo'n plantenspuit vaak eng vinden (niet alleen omdat ze er nat van worden, maar ook omwille van het geluid).
Als men na een kambeurt echt geen geduld heeft om rustig af te wachten tot de krullen terug zijn, of als men wil deelnemen aan een show, dan kan men de Selkirk Rex ook gewoon een beetje (met de hand) besprenkelen met water, of de vacht een beetje kneden met natte handen, dit is vaak voldoende om de krullen opnieuw te laten verschijnen.
Ook een nat washandje werkt hier meestal goed, mits je de vacht met (een goed nat) washandje dept en evt. lichtjes wrijft... losse haren worden eveneens verwijderd, en de krul zal weer verschijnen wanneer de kat droog is. 
Wrijf niet te stevig, want ook dan kun je de krullen teveel gaan gladstrijken waardoor je een averechts effect bekomt.
Sommige Selkirk Rex katten vinden het nat-zijn sowieso helemaal niks, en gaan hun vochtige vacht vervolgens uitermate wassen/likken, waardoor de krul daarna is verdwenen, en ook föhnen heeft vaak een omgekeerd effect.
Laat een kat dus bij voorkeur gewoon kat zijn, en ga niet overbodig prutsen aan het diertje, extra krullen gaan toveren lukt toch niet. ;-)
Na een kambeurt zullen de krullen die de kat van nature heeft, sowieso terug verschijnen. Beetje geduld hebben dus, en je Selkirk ziet er weer helemaal "Rex" uit !
--> Volgens Selkirk Rex-eigenaars hebben de gecastreerde katten over het algemeen de beste vachten, omdat deze niet onderhevig zijn aan hormonen en hormoonschommelingen.
- De oren (uitwendige gehoorgang) maakt u alleen schoon wanneer dat nodig is, en dan met een voor katten bestemde oorcleaner die u eerst in het oor masseert en daarna oppervlakkig met een tissue of schoon washandje verwijdert. 
- De nagels kan men indien gewenst af en toe wat bijknippen, dioe dit enkel met een goede nageltang (verkrijgbaar in de dierenspeciaalzaak), en knip hierbij ènkel de scherpe nagelpunten af !
Knip nooit te ver (in het "leven" van de nagel), want dan kan de nagel heel erg (en lange tijd) gaan bloeden, wat erg pijnlijk is voor de kat.
Gebruik ook bij voorkeur geen nagelschaartje of nagelknipper die voor mensen bestemd is, want deze kunnen er voor zorgen dat de nagels van de kat gaan splijten. Durft u het niet aan, vraag het dan aan een kenner of dierenarts om het een keertje voor te tonen, of om ze af en toe een beetje bij te knippen.

Hieronder enkele vachtjes van kittens die bij ons werden geboren,
in chocolate-tortie, lilac, crème, en rood.
Picture
Picture
Picture
Picture
Picture
©cattery-Starlicious. All Rights Reserved.
Aangestuurd door Maak uw eigen unieke website met aanpasbare sjablonen.